Geen categorie

Welke bijl gebruiken?

Mijn papa zei: “Door brandhout te hakken, word je twee keer warm, een keer als je het klloft en een keer als je het verbrandt.” Hoewel we graag brandhout kloven, willen we het ook efficiënt doen. De juiste gereedschappen voor het kloven van hout kunnen helpen om het veilig en snel te maken en weinig of geen slijtage aan ons lichaam te veroorzaken. Ik heb (wat eigenlijk betekent dat we) in de loop der jaren enkele tips verzameld om hopelijk uw houtkachel efficiënt en efficiënt van voldoende brandstof te voorzien.

Afhankelijk van wat je klooft, kan het zijn dat je je bijl eens in de 3 maanden moet slijpen. We slijpen de onze eens in de zes maanden. Onthoud dat elke keer dat u een bijl slijpt, u ​​een klein beetje staal van het mes verwijdert. Het hoeft niet zo scherp te zijn als een keukenmes om het werk te doen.

Als u op zoek bent naar een houtkloofbijl ga dan voor een echte kloofbijl. Deze hebben namelijk meer een wigvorm in. We hebben gemerkt dat het veel minder geneigd is om in het hout te blijven plakken tijdens het kloven. De steile helling van de bijl zorgt voor meer naar buiten gerichte druk op het hout dat het beter en efficiënter kloof. Hout dat gemakkelijk of met weinig moeite splijt, kan sneller worden gespleten met de bijl die de noodzaak van het gebruik van een voorhamer overbodig maakt. Houd je wiggen klaar voor de knoestige en knoestige boomstammen.

Als je echt veel hout klooft kan je ook overwegen om een houtklover te kopen. Hiermee zal het hele proces nog sneller gaan!