Geen categorie

Welk hout is geschikt om buiten te gebruiken?

De grootste bedreiging voor de levensduur van hout is water. Door vocht gedijen aanwezige schimmels goed in het hout. Dit versnelt het ontbindingsproces van hout, ook wel houtrot genoemd. Deze schimmels zijn altijd aanwezig in het hout, maar als het hout droog genoeg is zal de houtstructuur in stand blijven.

Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol, zoals omgevings- en andere weersinvloeden in de duurzaamheid van het hout. Hoge temperaturen met een hoge vochtigheid zijn slecht voor het hout doordat de schimmels sneller in werking treden. Maar hoge temperaturen kunnen daarentegen ook zorgen voor meer verdamping van vocht uit het hout. 

Houtsoorten voor buiten

Door rekening te houden met de toepassingen van het hout kun je het juiste hout gaan zoeken. Als je buiten gebruik wilt maken van hout dan  is Douglas hout een goede keuze. Ook wanneer Douglas hout onbehandeld is heeft het een lange levensduur en het kan ook goed tegen wat vocht. Gemiddeld hebben Douglas planken een levensduur van 15 jaar in onbehandelde staat en afhankelijk van de toepassing. 

Voor liggende toepassingen kan Douglas hout ook gebruikt worden. In dat geval kun je het hout duurzamer maken door beits of olie. Voor vlonders en vloerplanken is het beter om hardhout te gebruiken in plaats van Douglas hout. Dit in verband met de langere levensduur van hardhout.

Ook als het hout direct contact heeft met grond of water is een hardhoutsoort de beste keuze. Wil je dus een schutting bouwen in een natte bodem, kies dan voor hardhouten palen. 

Een houtsoort die minder goed te gebruiken is buiten is bijvoorbeeld vurenhout. Ook wanneer je vurenhout bewerkt met beits is er een grote kans dat het materiaal vroegtijdig gaat rotten.
Op zoek naar hout voor jouw project? Neem een kijkje op de website van https://www.houtdirect.nl/