Waxrozen, de trend rond de kerstdagen!

Aan het eind van elk jaar zijn een aantal bedrijven in Nederland bezig met het omtoveren van een echte roos naar een zogenaamde wax-roos. Dit is een kunststukje waardoor de rozen, afkomstig van de beste rozenkwekers uit Nederland worden omgetoverd tot rozen met een glanzende laag wax in de meest fantastische kleuren. Zilveren, bronzen of gouden rozen groeien natuurlijk niet in de kas…. Toch is het prachtig om rond de feestdagen een boeket of bloemstuk te kunnen maken met bijvoorbeeld zilveren rozen. De waxrozen worden dan ook veel gebruikt in arrangementen rond de kerst. De verse rozen worden in een laag warme, gekleurde wax gedompeld en vervolgens afgekoeld. Door dit proces wordt de roos langer houdbaar en krijgt ze een prachtige waxlaag. Waxrozen zijn er in verschillende kleuren: wit, rood, zilver, brons, koperkleur, goud, of zelfs wit met een sneeuwrandje.

De favoriete waxrozen

Voor het waxen van rozen worden uitsluitend topkwaliteit rozen gebruikt met een rechte steel en grote bloemknop. De rozen zijn al een beetje open, waardoor de waxlaag de volle schoonheid van de roos kan laten zien.

De donkerrode en witte waxrozen zijn veruit de favoriet, erg goed te gebruiken voor een kerststuk of decoratie, maar de metallic kleuren doen het ook erg goed.

Tips voor de waxrozen

Je gebruikt de waxrozen net als gewone rozen maar je moet wel op een aantal zaken letten. Door de waxlaag worden de rozenkoppen zwaarder, dus lange stelen in een boeket dienen wel op een hoge vaas te staan, of ondersteund te worden. Ook zijn de koppen van waxrozen kwetsbaar. Koop dan ook waxrozen bij een gespecialiseerde leverancier die de rozenknoppen per stuk verpakt om beschadigingen tijdens transport te voorkomen.

Als je de waxrozen kort afknipt en verwerkt in bijvoorbeeld steekschuim kun je er de prachtigste kerstcreaties mee maken. Is zilver of goud jouw kerstkleur dit jaar? Dan kun je de waxrozen heel goed gebruiken om net dat speciale tintje aan jouw kerstboeket of kerstarrangement te geven.

Tip: gebruik gipskruid tussen jouw waxrozen. Het gipskruid droogt mooi in en geeft vulling aan jouw kerstboeket. Het staat bijzonder feestelijk en je hebt tot wel drie a 4 weken een mooi boeket op de vaas staan. Wil je er een kerststuk mee maken, steek dan tussen de waxrozen groen blad zoals hulst of kerstgroen. Een aantal kerstballen in een kleur die bij de rozen passen maken het geheel af.

Let wel op dat je de waxrozen niet te dicht bij een warmtebron of kachel zet. Net als alle rozen kunnen ook waxrozen hier niet tegen.

Veel plezier met jouw waxrozen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *