Waarom kiezen voor een douglas terrasoverkapping?

Naast dat een terrasoverkapping enorm veel gezelligheid, tijdens voornamelijk de lente,- en zomeravonden, geeft, is de grootste taak van een terrasoverkapping om u te voorzien van een beschermend dak boven uw hoofd met oog op verschillende weersomstandigheden. Niet alleen beschermt het u tegen regen of wind van buitenaf met rondvliegende takken of bladeren, maar ook beschermt het u tegen een overmaat aan zonnestralen. 

Een terrasoverkapping is te verkrijgen in verschillende materialen, welke – elk op hun eigen manier – hun eigen invloed hebben op de hoeveel zonlicht er op uw terras zal vallen. In dit artikel informeren wij u over de voor- en nadelen van een terrasoverkapping of tuinhuis met douglas overkapping.

Wat verstaan we onder een goede overkapping?

Een terrasoverkapping kan bestaan uit:

  • Een losse draagconstructie die vrijstaand is of aan het huis of tuinhuis is bevestigd
  • Een draagconstructie inclusief dakbedekking.

Een terras moet voor jaren bestand kunnen zijn tegen verschillende weersomstandigheden van buitenaf. Omdat zon, wind en vergelijkbare weersomstandigheden elk materiaal kunnen beïnvloeden (de één eerder, de ander later, de één meer, de ander minder), moet u zich bewust zijn van de verschillende gangbare materialen voor een overkapping. 

Voornamelijk spreken we hierbij van hout, aluminium en glas. Deze genoemde materialen worden vaak met elkaar gecombineerd, bijvoorbeeld bij een draagconstructie van hout of aluminium met een dakbedekking van glas.

Waarom is hout de beste keuze?

Hout is een natuurlijk bouwmateriaal dat een natuurlijke warmte uitstraalt. Door het natuurlijke gevoel kan het een natuurverbinding tussen de kamers binnen het huis en de tuin maken, waardoor je gemakkelijker het buitengevoel naar binnen kunt halen.

Houten terrasoverkappingen hebben daarentegen voldoende stevigheid om te worden voorzien van zwaardere dakbedekkingen, zoals glazen platen of dakpannen. U hoeft hierdoor niet bang te zijn voor verzakking van het materiaal. In vergelijking met, bijvoorbeeld, staal of aluminium scoort hout erg hoog in de keuzelijst omdat het gemakkelijker bij te werken is. Zelfs verschillende krommingen kunnen worden gemaakt in het hout voor een extra decoratieve uitstraling. 

Hout heeft echter regelmatig verzorging en bescherming nodig, zodat het niet lijdt onder de invloed van het klimaat en de weersomstandigheden. Denk, voordat u de keuze maakt voor een houten buitenverblijf, daarom dus wel eerst even aan de tijd en de kosten die u in de houtverzorging zult moeten steken.

Nog een tip: Behandel de overkapping met een houtverduurzamingsmiddel, mocht u de overkapping zelf willen monteren. Om de dragende houten delen te beschermen tegen beschadiging door regenwater, is het raadzaam een dakoverstek aan te leggen welke breder is dan de steunpilaren zelf. Hiernaast helpen de pilaren of houten palen welke gemonteerd worden op betonnen poten, die de fundering van het terras vormen, bij het beschermen tegen vocht van de bodem of grond dat in het hout zal trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *