Geen categorie

Sedumdak

Altijd al een Sedumdak willen hebben, maar nog niet precies bedacht wat de mogelijkheden zijn en waar je aan moet denken? Lees dan verder en ontdek welke problemen je kunt tegenkomen en welke voordelen zich voordoen.

Wat is sedum?

Grote vraag! Sedum is een laagblijvende vaste plant – groenblijvende – plant, wat betekent dat je geen tijd hoeft te besteden aan het onderhoud ervan. Deze plant is bestand tegen extreme en veranderende weersomstandigheden zoals hitte, droogte, kou en wind. Sedum groeit het liefst in de volle zon, hoewel er soorten zijn die de voorkeur geven aan schaduw. Je hoeft het niet te maaien zoals je zou doen met gras, wat het ideaal maakt voor moeilijk bereikbare plaatsen zoals daken.

Sedumdaken, wat zijn dat precies?

Een sedumdak is eigenlijk een dak waarop sedum groeit. Sedums zijn vetplanten, planten die vocht opnemen in hun bladeren. Deze planten zijn buitengewoon sterk, waardoor ze een paar weken beschermd zijn tegen droogte en tropisch weer. Ook veel regenwater is geen catastrofe, wat in Nederland natuurlijk wel een voordeel is. Waterafvoer is natuurlijk erg belangrijk want als de planten onder water komen te staan, kunnen ze verdrinken. Daarnaast kan mos door veel vocht groeien en wil niet iedereen mos op zijn tuinhuisje of blokhut.

Voordelen van sedumdakenHet aanleggen van groendaken of Sedumdaken is niet alleen een lust voor het oog, het heeft ook tal van andere voordelen voor je en het milieu. Het ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook een uitstekende isolerende werking. Het dak trekt ook veel vlinders en vogels aan, zodat je nog meer kunt genieten van het sedumdak omdat het dan leeft en bloeit.

  • Sedumdaken zorgen ervoor dat de mossen en vetplanten ook uw huidige dakbedekking beschermen tegen ultraviolette straling en andere weersomstandigheden die een negatieve invloed kunnen hebben op uw dakbedekking. Dit verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk.
  • De isolatiewaarde van Sedumdaken is hoog. De Sedumplanten zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, wat het dak nog aantrekkelijker maakt.
  • De planten op Sedumdaken gebruiken het opgenomen regenwater om uitdroging en kou te voorkomen. Het opgenomen vocht wordt onder invloed van ultraviolette straling weer aan de lucht afgegeven. Hierdoor wordt uw tuinhuis automatisch gekoeld.
  • De milieuvriendelijke groendaken dragen bij aan de reductie van CO2 uitstoot en fijnstoffiltratie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *