Woning

Redenen om jouw tuin bio te bestrijden

De mensen die een tuintje of moestuin onderhouden kennen het probleem dat plaagdieren voortbrengen wel. Bladluis, engerlingen, spint en ga zo maar door. Het zijn allemaal dieren die erop uit zijn om jouw harde werk en geliefde planten of gazon te verpieteren. Soms lijkt het ook wel zo dat de plaag door niks of niemand is tegen te houden. Of toch wel?

Plaagdieren bestrijden met chemicaliën

Pesticiden, biociden of chemische bestrijdingsmiddelen worden vandaag de dag ingezet om plaag insecten of onkruid te verwijderen in de tuin. Deze middelen zijn giftig voor het te bestrijden organisme en kan dan ook voor verschillende doelen worden ingezet.

Echter is gebleken dat de giftigheid van deze middelen – met name die van insecticiden en organische chloorverbindingen – ervoor zorgden dat er onder verschillende diergroepen veel sterfte leed. Hierdoor zijn veel van deze middelen verboden voor huis- tuin- en keuken gebruik.

Dit neemt niet weg dat het nog steeds ontzettend populair is om chemische producten te gebruiken voor de bestrijding van insecten. Gelukkig zijn de chemische middelen die deze dagen op de markt worden gebracht wat beter biologisch afbreekbaar dan de voorgangers, maar toch wordt het gebruik ervan tot een minimum gebracht.

Plaagdieren bestrijden op een natuurlijke manier

Een goed alternatief voor de chemische bestrijdingsmiddelen is dan ook het gebruik van natuurlijke middelen. Het is echter niet bij iedereen bekend dat de mogelijkheid er is om plagen in de tuin te bestrijden op een milieu- dier en mens vriendelijkere manier.

Deze manier is het gebruik van de natuurlijke vijand van het plaag insect. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van spint, bladluis en andere insecten. Je kunt lieveheersbeestjes kopen bij Rood met Zwarte Stippen. Je kunt hier lieveheersbeestjes kopen voor allerlei soorten insecten.

Het biologisch bestrijden van insecten heeft verschillende voordelen ten opzichte van bestrijden met chemicaliën. Eén hiervan is duidelijk dat het milieu er niet onder lijdt. Omdat je de insecten die je weg wil hebben alleen maar ‘aanvalt’ met hun natuurlijke vijand, is dit ook het enige wat erdoor wordt aangetast. Jouw planten zullen zelfs niet lijden onder de lieveheersbeestjes omdat ze simpelweg geen planten eten.

Een andere voordeel van biologische bestrijding van insecten plagen is dat het ook niet schadelijk is voor mens en dier. Wanneer je last hebt van een insecten plaag in de moestuin of op jouw kruiden en vervolgens met chemicaliën gaat spuiten heb je kans dat jij zelf en jouw huisdieren deze chemicaliën ook binnen krijgen. Lieveheersbeestjes kan je niet over het hoofd zien en zullen ook niet worden opgegeten.