tuin met kunstgras
Geen categorie

Graszoden bestellen

Ga je graszoden bestellen dan wil je natuurlijk wel goede graszoden ontvangen. Voor het bestellen van goede graszoden zijn er enkele factoren waar je op moet letten. Bijvoorbeeld de versheid of de leeftijd van de graszoden. Omdat graszoden steeds populairder worden zijn er ook meer bedrijven waar je graszoden kunt bestellen. Maar niet elke aanbieder heeft dezelfde kwaliteit graszoden. Hoe weet je of je ook goede graszoden krijgt. Elke graszodenkweker werkt anders. Dat betekent een andere kweekmethode en een ander proces van oogsten. Maar ook de tijd dat het gras krijgt om te groeien en de tijd die wordt gebruikt om de graszoden af te leveren bij de verkoper is bij elke kweker anders. Om erachter te komen of de graszoden die je wilt bestellen ook daadwerkelijk van goede kwaliteit zijn vertellen we je op welke aandachtspunten je moet letten.

Waar moet je op letten bij het graszoden bestellen?

Graszoden bestellen kan bijna het hele jaar door behalve in buitengewoon natte periodes of in periodes met vorst. Tijdens natte periodes en als het streng vriest kan een graszodenkweker zijn zoden niet oogsten en dan kun je geen graszoden bestellen. Je kunt de zoden dan ook niet direct leggen en dat is wel een vereiste om een goede grasmat te krijgen. Het beste kun je graszoden bestellen in de periode van maart tot eind oktober. Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je graszoden gaat bestellen is of de graszode is voorzien van een plastic net. Plastic is slecht voor milieu en natuur omdat het niet verteert. Plastic is ook schadelijk voor het bodemleven. De kwaliteit van graszoden die met plastic zijn gekweekt is ook lager omdat er bij het kweken minder grond is gebruikt.

Wat is belangrijk om goede graszoden te krijgen?

Graszoden bestellen doen we over het algemeen bij een tuinbedrijf en niet bij een graszodenkweker. Je kunt navragen wie de graszodenkweker is en dan de volgende zaken nagaan;

·         Hoe zijn de grasmatten bemest

·         Wat is de leeftijd van de zoden als ze geoogst worden

In de meeste gevallen worden graszoden geoogst tussen één en vier jaar. In die tijd is het gras al vaker gemaaid en bemest. Organische mest is hiervoor het beste omdat dat milieuvriendelijker is en dat het bodemleven in zoden ook bevordert. Ga je graszoden bestellen dan kun je in de regel kiezen uit drie verschillende grassoorten namelijk:

·         Speel- en recreatiegras

·         Siergras

·         Schaduwgras

Een graszodenkweker gebruikt voor elk type graszode een speciale samenstelling van graszaad. Bekijk daarom vooraf welk type graszode geschikt is voor je tuin en voor welk doel je het gazon aanlegt.

Het allerbelangrijkste waar je op moet letten bij graszoden

Ga je graszoden bestellen dan is het zaak dat je deze, wanneer je ze gaat ophalen of laat bezorgen, binnen een dag ook legt! Graszoden horen niet op voorraad te zijn, maar besteld te worden. Wanneer je graszoden ontvangt of ophaalt voel dan eerst even aan de zoden. Zijn ze droog en vallen ze uit elkaar dan zijn het geen verse graszoden en is de kwaliteit niet voldoende. Graszoden moeten vochtig en toch stevig aanvoelen. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *