Dit kan jij gaan doen in je tuin!

Heb je een eigen tuin? Of ga je binnenkort verhuizen waardoor je een eigen tuin krijgt? Dan is het leuk om hiermee aan de slag te gaan. Ook tijdens de winter kan je bepaalde dingen doen in je tuin waardoor je in de zomer kan genieten van jouw prachtige tuin. In dit artikel geven we een aantal leuke ideeën en hopelijk doe jij wat inspiratie op!

Verzamel allerlei zaden

Voordat je iets anders doet, moet je de zaden die zijn ontwikkeld verzamelen en deze voor volgend jaar bewaren. De zaden die je planten laten vallen, zijn beter aangepast aan het microklimaat van je tuin, waardoor ze in de toekomst extreem gemakkelijk te kweken zijn. Veel tuinders hebben veel succes met het gebruik van hun eigen zaden, waarvan velen hoge kiemsnelheden en hoge snelheden melden. De planten zijn over het algemeen veel sterker dan in de winkel gekochte zaden.

Ga voor extra robuust in je tuin!  

Je kan ervoor kiezen om ook in je tuin een aantal dingen te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een hardhouten poortdeur. Deze zorgt voor een mooie uitstraling en een stevige structuur in je huis. Daarnaast kan je ook denken aan een mooie houten schutting!

Maak een composthoop

Al die planten waarvan je vergeet dat ze hun nut hebben; de oplossing ligt in compost. Bijna alle planten waar je het afgelopen jaar hard aan hebt gewerkt, kunnen volgend jaar cruciale voeding en voedingsstoffen aan je gewassen leveren, dus vergeet niet om bladeren voeding toe te voegen aan je composthoop. Zorg ervoor dat je alle zaden van tevoren hebt verwijderd en voeg geen planten toe die sporen van ziekte hebben vertoond. Vermijd het plaatsen van grotere stengelplanten in stapels, omdat dit kan leiden tot inconsistente ontbinding, wat betekent dat je rottende wijnstokken nog intact hebt tegen de tijd dat het gaat om het gebruik van de compost.

Neem alleen ongekookt plantaardig afval op, zoals schillen of kernen, omdat vleesafval zoals visvellen of botten ongedierte kunnen aantrekken. Overweeg om tomatenzaden niet in je afval op te nemen, omdat de zaden willekeurig in je tuin zullen ontkiemen als je de compost gaat gebruiken.

Verplaats je planten naar sterkere plekken!

Minder winterharde planten kunnen in de winter moeite hebben en moeten worden verplaatst naar een beschutte ruimte om te beschermen tegen vorst of sneeuw. Sommige planten, zoals chili-planten, moeten mogelijk het huis in, maar in veel gevallen is een onverwarmde kas voldoende.