Ga jij voor een knipmachine Bekijk dan eerst deze tips!
tuin

Bekijk deze tips voor de het kweken van de mooiste bloemen

Bekijk deze tips voor de het kweken van de mooiste bloemen

Om het beste te halen te halen uit een bloemenkwekerij is expertise hierover onmisbaar. Een typisch voorbeeld hiervan is het gebruik van een knipmachine waarmee je snel en gemakkelijk bloemen kunt knippen. Omdat het knippen van de bloem behoort tot een van de laatste stappen in het proces verdienen de eerdere stappen ook aandacht. Bekijk hieronder daarom tips om bloemen optimaal tot bloei te brengen.

Tip 1:Zorg voor een goede bodem

Geef veel aandacht aan de bodem van de bloem. Dat is tenslotte waar het zaadje uiteindelijk ontkiemt. Een gezonde bodem herbergt voldoende vocht om droge periode door te komen en daarnaast wordt de vocht ook voldoende afgevoerd in natte periodes. Het is raadzaam om jaarlijks af te wisselen met diverse soorten planten en bloemen en dit dan te doen met bloemen die voldoende voedingsstoffen geven aan de bodem. Als de situatie erom vraagt kun je altijd organische bemesting gebruiken.

Tip 2:Zaai dun en haal zaailingen weg

Omdat planten ruimte nodig hebben is het raad om niet te dun te zaaien en niet bang zijn om zaailingen weg te halen als er toch te veel planten opkomen. Het beste moment voor uitdunnen is wanneer kiemplantjes het tweede bladpaar hebben ontwikkeld. Verwijder de kiemplanten die ervoor zorgen dat andere kiemplanten te weinig ruimte hebben om uit te groeien tot een volwaardige plant.

Tip 3: Bescherm eenjarige bloemen tegen vorst

Omdat eenjarige planten veelal niet tegen vorst kunnen is het goed om ze te beschermen hiervoor met bijvoorbeeld lakens, een vliesdoek en emmers. Eenjarige bloemen die niet goed bestand zijn tegen vorst kunnen in maart of april onder glas gezaaid worden, eventueel verspeend en vanaf half mei buiten uit te planten of rechtstreeks te zaaien.

Volg de instructies op het etiket

Volg de instructies op de achterkant van je pakje zaden op en geef ruim voldoende licht en water aan je groeiende zaailingen. Op het plantenetiket staan de bloeimaanden met een symbooltje aangegeven.

Algemene zaaitips voor bloemen

Zaai niet het hele zakje in één keer. Verdeel het zaaien over circa 3 momenten (zo krijg je een lange bloeiperiode)
Het is niet handig om het hele zakje in één keer te zaaien, maar eerder om dit over ongeveer 3 momenten te verdelen (zo krijg je een lange bloeiperiode)
Voordat je begint is het beter om de grond eerst iets losser te maken en nauwkeurig het onkruid te verwijderen
De zaden kun je het beste zaaien op een diepte die pak en beet 2 keer het formaat van het zaadje is.
Zaai breedwerpig, dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling
Om precies te weten waar je hebt gezaaid is het slim om het gebied te markeren waar je bezig bent geweest
Houd rekening met vogels! Deze zijn namelijk dol op zaden!
Zaai de zaden op een diepte die ongeveer 2 keer het formaat van het zaadje is
Zaai breedwerpig, waardoor je een natuurlijke uitstraling krijgt
Markeer het gebied dat je hebt ingezaaid, zodat je precies weet waar je hebt gezaaid
Denk eraan dat vogels zaden erg lekker vinden en ze kunnen opeten
Zaad ontkiemt pas bij een combinatie van zuurstof, vocht en warmte. Het is dus raadzaam om deze zaden water te geven. Gebruik alleen niet een straal omdat je dan het zaad wegspoelt.

Last but not least – Gebruik eventueel een knipmachine

Voor zowel recreatief als zakelijk gebruik kan een knipmachine uitkomst bieden. Met een knipmachine gaat het knippen veel makkelijker en sneller. Met een knipmachine kun je knollen, uien, bloemen, wortels en bladeren gemakkelijk verwijderen van een kleine knol of bolgewassen.